Totul despre înregistrarea unei mărci în Uniunea Europeană (EUIPO)

ÎNREGISTRARE DE MARCĂ EUROPEANĂ (OSIM).  Tot ce trebuie sa stii despre inregistrarea unei marci la nivel european  De ce să vă înregistrați o marcă comunitară/la nivel european?  Ce presupune?  Cât costă?

EUIPO
CÂT COSTĂ ÎNREGISTRAREA UNEI MĂRCI COMUNITARE / EUROPENE LA EUIPO?

Puteți obține înregistrarea începând de la 1.000€ (onorariu și toate taxele pentru o clasă NISA fiind incluse în preț). Nu se datorează TVA.

De asemenea, ne puteți contacta telefonic la +40-21-313-5799 sau pe e-mail la office@lupsa.ro pentru o ofertă personalizată.

CÂTEVA DINTRE MĂRCILE ÎNREGISTRATE PENTRU CLIENȚII NOȘTRI
ÎNREGISTRAREA DE MARCĂ LA EUIPO - CÂT DUREAZĂ? CE PRESUPUNE?

Procedura de înregistrare a unei marci la nivel european durează aproximativ 4-5 luni și se face în 4 pași:

1. Depunerea cererii de înregistrare.

2. Examinarea cererii de înregistrare a mărcii.

3. Publicarea cererii de înregistrare a mărcii.

4. Înregistrarea – Dacă nu există probleme (acțiuni din oficiu sau opoziții) în aprox. 4 luni de la depunere.

Durata de protectie a unei mărci înregistrate la nivel european (EUIPO) este de 10 ani, cu posibilitatea reînnoirii pentru perioade succesive similare.

DE CE SĂ VĂ ÎNREGISTRAȚI O MARCĂ A UNIUNII EUROPENE?

În general, înregistrarea unei mărci se face în următoarele scopuri:

(1) pentru a utiliza în mod exclusiv o denumire, un slogan sau un logo;

(2) pentru a avea la îndemână un instrument eficient împotriva imitărilor (contrafacerii) din partea terților sau pentru a împiedica înregistrarea unor alte mărci (identice sau similare) de către sau terți în viitor;

(3) pentru a evita riscul de a răspunde civil/penal și/sau despăgubirile asociate pentru utilizarea unei mărci neînregistrate sau a unei mărci înregistrate de altcineva (și pentru care care nu există un acord de utilizare).

Înregistrarea unei mărci comunitare (sau marcă a Uniunii Europene) este însă utilă sau poate fi chiar o necesitate:

1. Dacă vindeți produsele Dvs. sau dacă prestați servicii sub o anumită marcă în mai multe state din UE;

2. Dacă doriți protecție pentru mai multe state membre ale Uniunii Europene, este mai avantajoasă înregistrarea la nivel european din punct de vedere al costurilor;

3. Procedura de înregistrare este foarte rapidă și se poate finaliza chiar și într-un termen de 4 luni (în regim Fast Track), dacă nu se formulează opoziții.

CE POT ÎNREGISTRA CA MARCĂ?

Puteți înregistra orice semn susceptibil de reprezentare grafică, cum ar fi:

cuvinte, inclusiv nume, desene, litere, cifre, imagini, logo-uri, forme tridimensionale și, în special, forma produsului sau a ambalajului acestuia, culori, combinatii de culori, holograme, semnale sonore, precum și orice combinație a acestora

Toate cele de mai sus, sub condiția ca astfel de semne să permită diferențierea bunurilor sau serviciilor unei întreprinderi de cele ale alteia.

CE ÎNSEAMNĂ CLASĂ NISA / CLASIFICARE NISA

Reprezintă o clasificare uniformizată în care se regăsesc grupate toate tipurile de produse și servicii care pot face obiectul protecției ca marcă (de ex. produse de îmbrăcăminte, băuturi răcoritoare, servicii de publicitate etc.).

Selectarea produselor și serviciilor pentru care doriți să obțineți protecția este o etapă extrem de importantă.  Puteți consulta Clasificarea de la Nisa (ediția a XI-a) pentru toate produsele și serviciile, prin descărcarea și studierea acestui document.